Dvojčátka a život s nimi


 

Dětské recepty

 Jablková žemlovka

 

 

Ingredience :

1 jablko

150 ml kojenecké mléko s vanilkovou příchutí

1  žloutek 
1  rohlík nebo bezlepkové bílé pečivo
1 špetka skořice

 Postup:

Rohlík nakrájíme na malé kousky a zalijeme ho vlažným mlékem. Rovnoměrně do směsi vmícháme žloutek. 

Jablko nastrouháme a promícháme se změklým rohlíkem, přidáme špetku skořice. Zapékací misku vymažeme olejem nebo vyložíme pečícím papírem, vložíme do ní připravenou směs a pečeme asi 30 minut při 180 °C.

  Takto připravenou jablkovou žemlovku podáváme těm nejmenším.

 

Krémová bramboračka pro děti 

400 gramů kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel - mražená i čerstvá)
tak nastejno brambor - 4-5 středně velkých
1 cibule nebo dvě šalotky
kousek másla (cca 50 gramů)
sůl, česnek, může být majoránka, houby, ale v původním receptu nejsou
1 lžička zeleninového vývaru

Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, pražíme asi tři minutky ... pak přidáme mraženou zeleninu nebo zeleninu, kterou máme (já mám v mrazáku mix ze zahrádky od babičky) - pozor, nedávejte hrášek ani kukuřici, vysvětlím později. Osmažíme spolu s cibulkou dokud se nám nezačne zelenina mírně chytat na dno (pozor, nepřipálit!) Pak zalejeme vařící vodou (abychom zbytečně zeleninu neochlazovali) a přidáme sůl a lžičku zeleninového vývaru. Přiklopíme a povaříme pět minut.Připravíme si mezitím brambory, nakrájíme na malé kostičky a přidáme do polévky, přiklopíme a vaříme 10 minut.Těsně před koncem vaření přidáme rozetřený česnek a máme-li rádi, i majoránku.

  Do misky odebereme dvě naběračky zeleniny a brambor (pokusíme se tam nemít žádnou šťávu)
a to co zbyde v hrnci, rozmixujeme ponormým mixérem. Tím se polévka přirozeně zahustí, nepotřebujeme jíšku.Pak vrátíme k rozmixovanému krému brambory se zeleninou a můžeme podávat:)

 

Zapečená brokolice
Ingredience:

brokolice, hrášek, brambory, olej, žloutek.

Postup:

Do poloměkka uvaříme brokolici, hrášek a zvlášť brambor. Do misky vymazané olejem prokládáme brokolici s hráškem a plátky brambor. Vše zalijeme rozmixovaným žloutkem a dáme zapéct do trouby. Před podáváním rozmačkáme vidličkou.

 

Brokolice se sýrem a těstovinami

Ingredience : 

brokolice, tavený sýr nejlepé kiri, těstoviny

postup :

nejperve dáme vařit brokolici do měkka, jakmile je brokolice dostatečně měkká, vidličkou jí napasírujeme a přidáme tavený sýr, necháme sýr roztavit a jakmile je roztavený, můžeme podávat k uvařeným těstovinám. Dětem to mooc chutná. 

 

Špagety s těstovinami

 

Ingredience :

rajčata, cibule, červená paprika (nemusí být), olivový olej, tymián, špetka soli, rajský protlak (nemusí být),  maso nakrájený na malé kousky (kuřecí, krůtí, vepřový, dle libosti vašeho batolátka), česnek

Postup :

Na olivovým oleji osmahneme lehce cibulku, přidáme maso, které také lehce osmahneme, přidáme špetku červené papriky. Mezitím si připravíme oloupaná rajčata (rajčata se zalejou horkou vodou a po té jde šlupka lehce dolu). Přidáme je nakrájená k masu + rajský protlak. Necháme podusit a lehce přisolíme. Jakmile budou rajčata měkká, ochutíme tymiánem a dáme vylisovaný česnek. Dětem to moc chutná. Podáváme s těstovinami.

 

Kus kus se zeleninou

 

Ingredience :

zelenina (používám mraženou - brokolici, mrkev, květák, petžel apod.), kus kus, troška soli, olivový olej, cibule a kuř.maso (může být i vepřové nebo krůtí)

Postup :

na olivovém oleji lehce osmahneme cibulku, přidáme maso. Necháme lehce orestovat. Přidáme libovolnou zeleninu. Necháme jí také trošku orestovat a pak zalejeme horkou vodou. Trošku přisolíme. Když je zeleniná měkká, nasypeme kus kus a necháme podle návodu cca 10 min nabobtnat. Po té se může podávat. Našimi dvojčátky nejoblibenější jídlo :-)

 

Výborná svačinka z bébéček a smetany

 

Ingredience :

bébéčka, ovoce (banán, jahody, meruňky a pod.  - co má vaše děťátko rádo), zakysaná smetana, kakao

Postup :

Do nějaké vhodné misky, nejlépe hranáté nejdříve dát vrstvu bébéček, pak vrstvu smetany a na to na tenké plátky nakrájené ovoce. Pak další vrstva zakysané smetany a zakrýt bébéčkama. Takhle postupovat do té doby, co se vše nespotřebuje. S tím, že na vrchu by měla být ještě zakysaná smetana, která se posype kakaem - grankem. Dá se vychladit a uležet přes noc do  lednice a pak se může podávat. My to máme doma oblíbené

 

Rajská omáčka

 

Ingredience :

rajský protlak nebo rajčata, cibule, máslo, hladká mouka, maso (dle chuti), těstoviny nebo rýže

Postup:

V hrnci udělat máslovou jíšku a zalít studenou vodou. Vedle v kastrůlku na másle orestovat cibulku a přidat na malé kousky nakrájené maso, také orestovat. Pak k masu dáme rajský protlak. Lehce osolíme a přídáme po chvíli do jíšky. Přidáme cukr a sůl podle chuti. Podáváme s těstovinami nebo rýží. 

 

Mrkvová polévka s kedlubnami

 

Ingredience :

1 cibule, trošku olivového oleje, 2 mrkve, 1 menší kedlubnu a nebo půlku, trošku hladké mouky, masový vývar nebo  hovězí bujon, trošku soli, menší hrst kus kusu, 1 vajičko.

Postup :

Drobně nakrájenou cibuli lehce zpěníme na olivovém oleji, přidáme na hrubo nastrouhanou mrkev a kedlubnu. Osmahneme, zaprášíme moukou, znovu osmahneme a zalijeme masovým vývarem nebo dáme kostku hovězího bujonu. Osolíme, necháme uvařit do měkka a na posledních 10min tam dáme hrstku kus kusu a celé vajičko. Necháme povařit a můžeme podávat. Našim klukům opravdu moc moc chutná.