
Dvojčátka a život s nimi
Dětské recepty
Jablková žemlovka
Ingredience :
1 jablko
150 ml kojenecké mléko s vanilkovou příchutí
1 žloutek
1 rohlík nebo bezlepkové bílé pečivo
1 špetka skořice
Postup:
Rohlík nakrájíme na malé kousky a zalijeme ho vlažným mlékem. Rovnoměrně do směsi vmícháme žloutek.
Jablko nastrouháme a promícháme se změklým rohlíkem, přidáme špetku skořice. Zapékací misku vymažeme olejem nebo vyložíme pečícím papírem, vložíme do ní připravenou směs a pečeme asi 30 minut při 180 °C.
Takto připravenou jablkovou žemlovku podáváme těm nejmenším.
Krémová bramboračka pro děti
400 gramů kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel - mražená i čerstvá)
tak nastejno brambor - 4-5 středně velkých
1 cibule nebo dvě šalotky
kousek másla (cca 50 gramů)
sůl, česnek, může být majoránka, houby, ale v původním receptu nejsou
1 lžička zeleninového vývaru
Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, pražíme asi tři minutky ... pak přidáme mraženou zeleninu nebo zeleninu, kterou máme (já mám v mrazáku mix ze zahrádky od babičky) - pozor, nedávejte hrášek ani kukuřici, vysvětlím později. Osmažíme spolu s cibulkou dokud se nám nezačne zelenina mírně chytat na dno (pozor, nepřipálit!) Pak zalejeme vařící vodou (abychom zbytečně zeleninu neochlazovali) a přidáme sůl a lžičku zeleninového vývaru. Přiklopíme a povaříme pět minut.Připravíme si mezitím brambory, nakrájíme na malé kostičky a přidáme do polévky, přiklopíme a vaříme 10 minut.Těsně před koncem vaření přidáme rozetřený česnek a máme-li rádi, i majoránku.
Do misky odebereme dvě naběračky zeleniny a brambor (pokusíme se tam nemít žádnou šťávu)
a to co zbyde v hrnci, rozmixujeme ponormým mixérem. Tím se polévka přirozeně zahustí, nepotřebujeme jíšku.Pak vrátíme k rozmixovanému krému brambory se zeleninou a můžeme podávat:)
Zapečená brokolice1
Ingredience:
brokolice, hrášek, brambory, olej, žloutek.
Postup:
Do poloměkka uvaříme brokolici, hrášek a zvlášť brambor. Do misky vymazané olejem prokládáme brokolici s hráškem a plátky brambor. Vše zalijeme rozmixovaným žloutkem a dáme zapéct do trouby. Před podáváním rozmačkáme vidličkou.
Brokolice se sýrem a těstovinami
Ingredience :
brokolice, tavený sýr nejlepé kiri, těstoviny
postup :
nejperve dáme vařit brokolici do měkka, jakmile je brokolice dostatečně měkká, vidličkou jí napasírujeme a přidáme tavený sýr, necháme sýr roztavit a jakmile je roztavený, můžeme podávat k uvařeným těstovinám. Dětem to mooc chutná.
Špagety s těstovinami
Ingredience :
rajčata, cibule, červená paprika (nemusí být), olivový olej, tymián, špetka soli, rajský protlak (nemusí být), maso nakrájený na malé kousky (kuřecí, krůtí, vepřový, dle libosti vašeho batolátka), česnek
Postup :
Na olivovým oleji osmahneme lehce cibulku, přidáme maso, které také lehce osmahneme, přidáme špetku červené papriky. Mezitím si připravíme oloupaná rajčata (rajčata se zalejou horkou vodou a po té jde šlupka lehce dolu). Přidáme je nakrájená k masu + rajský protlak. Necháme podusit a lehce přisolíme. Jakmile budou rajčata měkká, ochutíme tymiánem a dáme vylisovaný česnek. Dětem to moc chutná. Podáváme s těstovinami.
Kus kus se zeleninou
Ingredience :
zelenina (používám mraženou - brokolici, mrkev, květák, petžel apod.), kus kus, troška soli, olivový olej, cibule a kuř.maso (může být i vepřové nebo krůtí)
Postup :
na olivovém oleji lehce osmahneme cibulku, přidáme maso. Necháme lehce orestovat. Přidáme libovolnou zeleninu. Necháme jí také trošku orestovat a pak zalejeme horkou vodou. Trošku přisolíme. Když je zeleniná měkká, nasypeme kus kus a necháme podle návodu cca 10 min nabobtnat. Po té se může podávat. Našimi dvojčátky nejoblibenější jídlo :-)
Výborná svačinka z bébéček a smetany
Ingredience :
bébéčka, ovoce (banán, jahody, meruňky a pod. - co má vaše děťátko rádo), zakysaná smetana, kakao
Postup :
Do nějaké vhodné misky, nejlépe hranáté nejdříve dát vrstvu bébéček, pak vrstvu smetany a na to na tenké plátky nakrájené ovoce. Pak další vrstva zakysané smetany a zakrýt bébéčkama. Takhle postupovat do té doby, co se vše nespotřebuje. S tím, že na vrchu by měla být ještě zakysaná smetana, která se posype kakaem - grankem. Dá se vychladit a uležet přes noc do lednice a pak se může podávat. My to máme doma oblíbené
Rajská omáčka
Ingredience :
rajský protlak nebo rajčata, cibule, máslo, hladká mouka, maso (dle chuti), těstoviny nebo rýže
Postup:
V hrnci udělat máslovou jíšku a zalít studenou vodou. Vedle v kastrůlku na másle orestovat cibulku a přidat na malé kousky nakrájené maso, také orestovat. Pak k masu dáme rajský protlak. Lehce osolíme a přídáme po chvíli do jíšky. Přidáme cukr a sůl podle chuti. Podáváme s těstovinami nebo rýží.
Mrkvová polévka s kedlubnami
Ingredience :
1 cibule, trošku olivového oleje, 2 mrkve, 1 menší kedlubnu a nebo půlku, trošku hladké mouky, masový vývar nebo hovězí bujon, trošku soli, menší hrst kus kusu, 1 vajičko.
Postup :
Drobně nakrájenou cibuli lehce zpěníme na olivovém oleji, přidáme na hrubo nastrouhanou mrkev a kedlubnu. Osmahneme, zaprášíme moukou, znovu osmahneme a zalijeme masovým vývarem nebo dáme kostku hovězího bujonu. Osolíme, necháme uvařit do měkka a na posledních 10min tam dáme hrstku kus kusu a celé vajičko. Necháme povařit a můžeme podávat. Našim klukům opravdu moc moc chutná.